Infoblad E Groenafval
Download de pdf infoblad E Voorkomen verspreiding duizendknoop door groenafval
Duizendknoopresten mogen wettelijk gezien niet vervoerd en verhandeld worden. Er geldt een vrijstelling voor vervoer en transport in het kader van uitroeiing, bestrijding of beheersing (zie Infoblad 0: Wet- en regelgeving). Stengeldelen van Aziatische duizendknopen kunnen vanuit de knopen weer uitgroeien tot een nieuwe plant. Ook kleine stukken van de wortelstokken kunnen uitgroeien tot een nieuwe plant. Op plekken waar groenafval van duizendkoop ligt kan zo een nieuwe groeilocatie ontstaan.
Uit Engels onderzoek is gebleken dat de groei van wortelstokken van duizendknoop effectief wordt gestopt bij verhitting boven 55ºC gedurende 3 dagen. Wanneer groenafval niet warm genoeg en/of niet lang genoeg wordt gecomposteerd, bestaat het risico dat nog levensvatbare plantendelen via compost verspreid worden. Er zijn in Nederland composteerders die gecertificeerd zijn voor het verwerken van invasieve exoten en garanderen dat zowel de boven- als ondergrondse delen van duizendknoop worden verwerkt tot compost zonder dat er risico op verspreiding via deze compost bestaat.
1. Professionals
- Duizendknoopresten moeten zorgvuldig opgeruimd en afgevoerd worden.
- Zorg dat duizendknoopresten apart en afgedekt (tegen verwaaien) afgevoerd worden.
- Materiaal van duizendknoop moet verwerkt worden door een composteerbedrijf. Uit onderzoek is gebleken dat de groei van wortelstokken van duizendknoop effectief wordt gestopt bij verhitting boven 55ºC gedurende 3 dagen. Wanneer groenafval niet warm genoeg en/of niet lang genoeg wordt gecomposteerd, bestaat het risico dat nog levensvatbare plantendelen via compost verspreid worden. Het heeft de voorkeur om te werken met een Erkende Verwerker Invasieve Exoten (zie ook bvor.nl/invasieve-exoten/). Vermeld op transport- en stortbonnen dat het gaat om met duizendknoop besmet groenafval. Wanneer afvoer naar een composteerbedrijf niet mogelijk is, dienen de duizendknoopresten afgevoerd te worden naar een afvalverbrander.
- Duizendknoopresten mogen alleen vervoerd en verhandeld worden in het kader van uitroeiing, bestrijding of beheersing (zie Infoblad 0: Wet- en regelgeving).
- Vraag bij aanvoer van compost of dit gecomposteerd is door een Erkende Verwerker. Controleer of deze verwerker inderdaad in de Registerlijst van de BVOR staat: bvor.nl/invasieve-exoten/.
- Vergisting of Bokashi zijn vooralsnog niet aantoonbaar veilige methoden om duizendknoopresten te verwerken.
- Breng duizendknoopresten niet in de kleine kringloop.
- Verwijder zichtbare duizendknoopresten van gebruikt materieel en kleding met een bezem of borstel en voer de duizendknoopresten zorgvuldig af.
2. Burgers
- Duizendknoopresten moeten zorgvuldig opgeruimd en afgevoerd worden.
- Gooi geen duizendknoopresten op de composthoop. In een particuliere composthoop wordt de temperatuur niet hoog genoeg om duizendknoopresten te doden.
- Omdat GFT afval niet altijd afdoende genoeg behandeld wordt om duizendknoop te doden, wordt geadviseerd kleine hoeveelheden duizendknoop af te voeren via het restafval (grijze container).
- Voer grote hoeveelheden duizendknoop af naar de gemeentelijke milieustraat. Vervoer de duizendknoop afgedekt om afwaaien onderweg te voorkomen. Vraag bij de milieustraat via welke reststroom duizendknoopmateriaal verwerkt wordt.
- Maak gebruikt materieel en kleding goed schoon.
- Stort nooit groenafval met duizendknoopresten op eigen of andermans terrein en zorg dat er geen duizendknoopresten in gemeentelijke composthopen of bladkorven terecht komt.
- Meld dumpingen van duizendknoopresten bij de terreineigenaar.
3. Als terreinbeheerder omgaan met dumpingen van duizendknoopresten
- Zorg als terreinbeheerder voor bewustwording van de problemen rondom duizendknoop bij om-/aanwonenden van uw terreinen (zie Infoblad B: Communicatie over duizendknoop). Zoek bijvoorbeeld publiciteit via lokale media, spreek bewoners aan of bezorg flyers huis-aan-huis, met name daar waar duizendknoop in of naast tuinen groeit. Vraag daarin ook omwonenden om te melden als ze een afvaldumping zien.
- Als er nog geen aparte container voor duizendknoopresten in de milieustraat staat, bespreek deze optie dan met de gemeente.
- Plaats slagbomen of hekken op risicoplaatsen voor dumpingen om toegang te verhinderen.
- Houd periodiek toezicht of laat periodiek toezicht houden. Ruim eventuele dumpingen op met nacontrole (zie ook Infoblad I: Omgaan met duizendknoop in natuurgebieden).
- Registreer dumpingen als terreinbeheerder in het informatiesysteem dat wordt gehanteerd (zie Infoblad B: Communicatie over duizendknoop).
Informatie
© 2018 Probos
Disclaimer
“Deze website is gericht op terreineigenaren en –beheerders om hen te helpen bij de keuze hoe en waar te starten met bestrijding van duizendknoop en/of het nemen van preventiemaatregelen om een locatie duizendknoopvrij te houden. Stichting Probos aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade voortvloeiend uit het gebruik en toepassing van de gepresenteerde uitkomsten van de beslisboom.“