Bevriezen met vloeibare stikstof

Bevriezen met vloeibare stikstof

Beschrijving
Door toedienen van vloeibare stikstof op/in de bodem, bevriest deze bodem en de daarin aanwezige duizendknoop. Door de bevriezing ontstaan er ijskristallen in de cellen die de cellen kapot prikken.

Effectiviteit
Deze methode is op kleine schaal in Nederland getest. Allereerst is een plant in een bloempot voor 24 uur in een vriezer geplaatst. Na 24 uur was de plant dood en kwam niet meer tot leven, de wortels waren dus ook gedood. Vervolgens zijn grote potten met duizendknoopwortels bevoren. Uit deze test bleek dat er heel veel vloeibare stikstof nodig is om grond te bevriezen. Daarnaast bleef de temperatuur niet lang genoeg onder vriespunt, waardoor er waarschijnlijk te weinig tijd was voor ontwikkeling van ijskristallen en de cellen niet kapot gingen. Binnen enkele dagen na toedienen van de vloeibare stikstof werden alweer uitlopers waargenomen.

Beperkingen en mogelijke neveneffecten
Om de duizendknoopcellen kapot te maken moet de (bodem)temperatuur gedurende meerdere uren onder vriespunt gebracht worden, wat in praktijk moeilijk uitvoerbaar lijkt.

Kosten
De kosten voor vloeibare stikstof zijn vrij hoog, er is veel stikstof nodig (in de test is 10 kg gebruikt voor één grote pot met grond met duizendknoopwortels).

Foto: Theo Portegijs – Natuur&Ruimte BV