In de pers

Rapport: Praktijkproef bestrijding duizendknoop

Jan Oldenburger, Joyce Penninkhof, Casper de Groot en Fons Voncken (Probos), december 2017

Resultaten en kostenefficiëntie van zeven bestrijdingsmethoden voor duizendknoop en varianten daarop.
In 2011 is Probos begonnen met onderzoek naar bestrijding van invasieve soorten, omdat er vanuit het beheer steeds meer vragen over geschikte methoden gesteld werden. Uit beschikbare kennis en wetenschappelijke literatuur bleek het niet mogelijk om één of meerdere methoden aan te wijzen die in Nederland succesvol zouden zijn bij bestrijding van Aziatische duizendknopen. Lees verder

Gifinjectie moet taaie Japanse woekerplant verdrijven

nos.nl, 22 septmeber 2017

Het is een secuur werkje. Er mag geen druppel van het gif gemorst worden. Met een speciaal geprepareerde injectienaald maakt hovenier Henk Schouten gaatjes in de plant. Heel voorzichtig spuit hij een klein beetje rode vloeistof in de stengel. Als er toch een druppel uitloopt veegt hij die meteen op met keukenpapier.

Duizendknoop: terreur in de tuin

AD, 25 juli 2017
www.ad.nl

De Japanse duizendknoop is een ware plaag. De plant tast dijken, rioleringen en gebouwen aan. Deskundigen maken zich grote zorgen, bewoners klagen over het woekerende onkruid. "Iedere dag als je uit het raam kijkt, zie je het groeien."


Bestrijding van Aziatische duizendknopen

De Levende Natuur, juli 2017
Jan Oldenburger en Joyce Penninkhof

In Nederland en België komen drie soorten uitheemse duizendknoop voor. Deze duizendknopen vormen een hardnekkig probleem voor beheerders van de groene ruimte vanwege het gebrek aan informatie over effectieve bestrijdingsmethoden. Daarom is Stichting Probos in 2013 in samenwerking met 31 terreinbeherende organisaties een praktijkproef gestart naar de bestrijding van de drie Aziatische duizendknopen.

Fallopia gaat niet meer weg

Stad+Groen 2016 nummer 5

‘De woekerplant Fallopia is in Nederland niet meer uit te roeien.’ Dat zegt Wim van der Putten, hoogleraar functionele biodiversiteit en werkzaam bij het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) in Wageningen. Het onkruid, beter bekend als Japanse duizendknoop, zal voor de huidige generaties nog wel een groot probleem blijven. Toch vreest de wetenschapper niet voor een ecologische ramp. ‘Vaak lost de natuur problemen met invasieve exoten zelf op.’ En in die veerkracht van de natuur gaan waarschijnlijk ook de beste bestrijdingsmethoden schuil om de woekeraar in toom te houden.

Gif beste remedie tegen Japanse duizendknoop

AD - Amersfoort

Bestrijden met chemische middelen, zoals de gemeente Amersfoort wil, is de effectiefste methode om de Japanse duizendknoop aan te pakken. Dat leert een landelijke praktijkproef van ruim vier jaar onder leiding van onderzoeker Jan Oldenburger van stichting Probos in Wageningen. ,,De duizendknoop is heel moeilijk te overwinnen als je geen chemische middelen inzet'', concludeert hij. Probos coördineert de proef sinds 2013. Daarbij zijn 32 terreinbeheerders betrokken, waaronder Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, waterschappen, gemeenten en de provincie Gelderland. Op zo'n 120 locaties verspreid over Nederland worden bestrijdingsmethoden tegen de Japanse duizendknoop getest.
http://www.ad.nl


Dé bestrijdingsmethode nog niet gevonden

Tuin en Landschap

Een ding is duidelijk, na drie jaar is dé bestrijdingsmethode tegen Japanse duizendknoop nog niet gevonden. De vijf onderzochte methoden geven stuk voor stuk wisselende resultaten.

Varkens inzetten tegen onkruid

EenVandaag

De Japanse duizendknoop, Nederland ziet het hardnekkige onkruid maar al te graag gaan. Het zorgt voor overlast, de duizendknoop heeft sterke wortels waardoor het veel schade kan veroorzaken. Tijd om het onkruid te laten verdwijnen.

Varkentjes in Oosterbeek eten eindelijk woekerplant weg

Omroep Gelderland

Ze waren de ultieme oplossing tegen een vervelende woekerplant: de biggetjes die in Oosterbeek wroeten. De varkens bleken echter vooral geïnteresseerd in tamme kastanjes en eikels. Maar inmiddels eten ze ook de woekerplant weg.


Varkens als wapen tegen onkruid

Volkskrant

Hoe roei je de Japanse duizendknoop uit? Dit hardnekkige onkruid verdringt alles. Bij station Oosterbeek proberen ze met hulp van varkens.

Duizendknoop steekt weer de kop op

Probos Bosberichten 2015 #2,
Jan Oldenburger en Casper de Groot


De voorjaarsflora staat volop in bloei, de eerste bomen lopen uit en op veel plaatsen komen ook weer die paarsrode bladeren boven de grond. Oftewel, ook de duizendknoop is er weer.

Omroep Gelderland


Proef met bestrijding van Japanse duizendknoop

de Gelderlander

Terreinbeheerders aan de Veluwezoom doen mee aan een praktijkproef van Stichting Probos uit Wageningen om de Japanse duizendknoop te bestrijden. Dat is een exoot die veel schade aanricht en zeer moeilijk te bestrijden is.